15 februari 2007
Themabijeenkomst 'Ontketende Content'
Kan het onderwijs zinvol gebruikmaken van die zogenaamde web 2.0 toepassingen?
Op 21 en 28 februari organiseren Kennisnet Ict op school, het Ontwikkelcentrum en
ROC-i-partners twee themabijeenkomsten over dit onderwerp.

Er gebeurt nogal wat op en met internet! Wie zet er tegenwoordig niet allerlei informatie, beelden, wetenswaardigheden of zelfs persoonlijke gegevens op het web? Weblogs, wiki’s, youtubes, foto’s, je profiel, je…, noem het maar op. Zo worden we naast gebruikers van informatie ook producenten van informatie, prosumers zeg maar.

Tussen al die enorme hoeveelheden informele content, ook wel ontketende content, zit heel veel waardevol educatief materiaal. Bijvoorbeeld een weblog over die stage in Verweggistan of de fotoserie van een docent over een tentoonstelling of het filmpje dat door studenten gemaakt is. Maar kan het onderwijs zinvol gebruik maken van die zogenoemde ‘Web 2.0’ toepassingen?

In een themabijeenkomst willen de organisatoren dit graag samen met u verder verkennen. U maakt kennis met een aantal praktijkervaringen en we werpen gezamenlijk een blik op de mogelijkheden. De bijeenkomst wordt tweemaal georganiseerd door een samenwerkingsverband van Kennisnet Ict op school, het Ontwikkelcentrum en ROC-i-partners voor management en docenten van ROC’s en AOC’s.

Een wervende tekst die ik natuurlijk niet zelf verzonnen heb. De reden waarom ik deze toch plaats is dat ik zelf ook mag "optreden" en mijn ervaringen op dit gebied mag delen met de deelnemers.
De bijeenkomst op 28 februari in Den Bosch is bijna vol, maar voor de bijeenkomst op 21 februari in Emmeloord is er nog een aantal plaatsen beschikbaar.

Doelgroep: geinteresseerden uit het MBO, dus van de AOC's (groen) en ROC's (grijs)

Inschrijven kan nog!
De themabijeenkomsten bieden plaats aan maximaal 50 deelnemers. Deelname is gratis. Wij vragen u daarom
uiterlijk 16 februari in te schrijven. Dit kan door te bellen naar Femke Breijer (079) 329 67 68.
Een e-mail sturen kan natuurlijk ook:
f.breijer@kenict.org

Kijk voor meer informatie over deze programmalijn op: MBO Prosumer van leermateriaal

Verrassing:
Deelnemers gaan zeker niet met lege handen naar huis. Ik mag natuurlijk niks verklappen, maar dit bericht zal je misschien alvast een idee geven.

Labels: , , ,

Zie ook: externe link
Geplaatst door Willem Karssenberg om 13:48 | Permalink |
10 januari 2007
Laat maar zitten, het werkt al!
Vanmorgen plaatste ik de oproep "Wie helpt mee met dit idee?"
Natuurlijk wilde ik jullie ruim de gelegenheid geven om te reageren, maar vandaag liet het idee me niet los. Dus toch alvast maar wat research gedaan, en dat verliep voorspoedig. Skype werkte al vanaf de USB stick en Pamela liet zich ook prima installeren.
De volgende vraag die beantwoord moest worden was of het ook zou werken vanaf een willekeurige computer in een van onze studielandschappen. Dus ben ik met m'n headsetje tussen de jongelui gekropen en aan het experimenteren gegaan. In de ruimte die ik had uitgekozen staan MSI'tjes van 4 jaar oud, geen al te snelle beestjes dus. De computers zijn redelijk "dichtgetimmerd" en worden via Class beheerd. Met Class kan de beheerder van het Open Leercentrum aangeven wat wel en wat niet mag draaien. In het standaard profiel heb je alleen toegang tot internet en de Office applicaties. In het startscherm staat echter ook een koppeling naar de USB poort en dat was voor mij voldoende om Skype en Pamela te starten. Het opstarten duurde even, maar toen kwam alles in beeld, compleet met mijn Skype contacten! Gauw maakte ik verbinding met een collega elders in het gebouw en: We konden praten!
Pamela nam het gesprek keurig op (in de gratis versie tot 15 minuten per gesprek) en met dezelfde rechten kon ik het MP3'tje dat op de USB stick was geplaatst uploaden naar mijn met Podcastgenerator geinstalleerde serveromgeving. Test geslaagd!
Daarna heb ik nog een menu programma'tje (Asuite) aan de usb stick toegevoegd zodat we ook wat handleidingen over installatie en gebruik kwijt kunnen. Tenslotte heb ik ook Audacity nog toegevoegd zodat studenten eventueel nog wat kunnen schaven aan hun net opgenomen materiaal. Al met al nemen deze programma's nog geen 50 Mb in beslag op de stick. Een goedkoop weggevertje van 128 Mb is dus al ruim voldoende om dit alles te laten draaien!
Nu nog de sticks een aantal keren copiëren en mijn collega kan volgende week met zijn "leren telefoneren" module aan de gang.
We hoeven systeembeheer niet (meer) te vragen om van alles te installeren. De juiste poorten staan blijkbaar al open en (heel keurig) bleek er vanuit het standaard startmenu al een snelkoppeling te zijn naar usb poorten.
Dat noem ik nog eens: De deelnemer centraal!

Labels: ,


Geplaatst door Willem Karssenberg om 20:55 | Permalink |