06 januari 2007
Wil ik weg bij Blogger?
Naar aanleiding van mijn voorlaatste bericht "Blogger op eigen domein" ontving ik een paar reacties, en wel van collega bloggers aan wiens mening ik veel waarde hecht. Fred adviseert mij zonder omwegen om bij Blogger weg te gaan en m'n weblog te plaatsen op een server die ik zelf beheer. Nu lijkt dat laatste mij al helemaal geen goed idee, maar ik neem aan dat Fred het ook niet letterlijk bedoelt. Voor alle duidelijkheid: ik host vrijwel alle domeinen waar ik eigenaar van ben al jaren naar alle tevredenheid bij Vevida in Groningen. Eigenlijk nooit klachten en zeker geen reden om daar weg te gaan. Alle berichten staan dus op een server waar ik FTP toegang toe heb en die ik kan back-uppen, als ik wil en als ik daar de discipline voor kan opbrengen... nee dus. Juist daarom ben ik zo blij met Blogger, omdat ik weet dat al mijn berichten daar ook nog een keer in een database staan.
Het argument "stel dat Blogger (en daarmee Google?) ermee ophoudt" daar kan ik me gewoon niets bij voorstellen. Tegen die tijd vind ik bloggen al lang niet meer leuk! Als ik zie hoe vaak bepaalde "specifieke" bloggers het afgelopen jaar problemen hebben gehad dan denk ik dat ik in m'n handen mag knijpen en mag vaststellen dat Blogger een prima dienst levert!
Achter de schermen ben ik juist deze week druk bezig te kijken naar alle mogelijkheden in de nieuwe Blogger omgeving en probeer ik van een standaard lay-out en met de nodige hacks zoveel mogelijk een blog te maken die me bevalt. Het adres kun je raden, maar wil je ook wel geven: http://trendmatcher.blogspot.com/
Voorlopig ga ik dus zeker niet weg bij Blogger. Ik ben heel blij met hun diensten en zie dat ze zaken steeds verder doorontwikkelen en meer mogelijkheden bieden. Het gebruik van een eigen domein is daar een voorbeeld van. Nu zal ik dat laatste niet doen omdat juist in de constructie zoals ik die nu benut ik beide "werelden" kan gebruiken. Flash players, geluidsbestanden, plaatjes enz. plaats ik op m'n eigen server en kan ik dankzij bijv. het gebruik van Windows live writer makkelijk integreren in m'n berichten. Sinds ik Blogger gebruik heb ik nog nooit reden gehad om contact op te nemen met hun servicedesk omdat er iets niet goed was. Hoeveel bloggers kunnen dat zeggen?

Labels: ,


Geplaatst door Willem Karssenberg om 20:52 | Permalink |
Blogger op eigen domein
Het is nu ook mogelijk om Blogger op een eigen domein te draaien zonder FTP publishing.
Je kunt domeinen mét en zonder hosting kopen. De eerste is natuurlijk goedkoper dan de tweede optie. Diverse providers kunnen je een domein leveren voor weinig geld met url forwarding of met de mogelijkheid om de DNS settings aan te passen.
Om dat laatste gaat het nu. Als je een domein hebt waarbij je de DNS settings kunt (laten) aanpassen kun je gebruik maken van Blogger op dat eigen domein, simpelweg door de DNS aan te passen en dat bij Blogger kenbaar te maken. Dit kan heel interessant zijn.
Zo heb ik het domein www.trendmatcher.nl maar dat doet niets anders dan alles forwarden naar www.karssenberg.nl/weblog. Vervolgens heb ik mijn blogger account zo ingesteld dat alles daar via FTP gepubliceerd wordt. De verschillende berichten staan met hun eigen url dus niet onder trendmatcher.nl maar onder karssenberg.nl. Eigenlijk is dat niet slim, bijv, voor het teruggevonden worden via zoekmachines.
Nu heeft Blogger daar dus een mooie oplossing voor. Leuk voor als je met een nieuw weblog start. Maar om nu alles te gaan omzetten? Eerlijk gezegd kan ik niet goed overzien welke konsekwenties dat allemaal heeft.
Heb je daar ideeën over, dan hoor ik dat graag!
Uitleg overde nieuwe service van Blogger staat hier.

Labels: ,


Geplaatst door Willem Karssenberg om 01:04 | Permalink |
20 december 2006
Dé no-worries oplossing
Toen ik vanmiddag het bericht bij Pierre las dacht ik: "Waarom ook niet. Ik druk gewoon op die migratieknop".
Blogger meldde dat het wel "even" kon duren, maar toen ik vanavond nog niet bij m'n Blogger account kon werd ik toch wel wat zenuwachtig. "Het zal me toch niet gebeuren dat het noodlot ook bij mij toeslaat" dacht ik. Maar als dit bericht geplaatst wordt is dat het teken dat ook ik nu met dit weblog gemigreerd ben naar de nieuwe omgeving!
Don't worry, be happy!
Als dit goed gaat is dit voor mij hét bewijs dat je ook zonder kennis van servers en PhP scripts prima een (low-profile) weblog kunt bijhouden. Behalve af en toe een beetje vertraging heeft Blogger me tot nu toe nooit in de steek gelaten en ben ik nooit "alles" kwijt geweest. De eerste winst is dat ik nu ook tags kan toevoegen. Dat zal ik me wel moeten gaan aanwennen...

Labels: ,


Geplaatst door Willem Karssenberg om 21:47 | Permalink |