02 februari 2007
Even een weblog aanmaken


Volgende week ga ik weer met een groep leerlingen mee naar Oostenrijk voor een "lesweek op locatie". En natuurlijk moest daar net als vorig jaar een weblog voor aangemaakt worden.
Nu beweer ik altijd dat zoiets heel simpel is en vooral wanneer je gebruikmaakt van Blogger een kwestie van 3 simpele stappen. Op zich klopt dat helemaal. Gisteren had ik een student (die helaas niet meekan) op bezoek om alles uit te leggen zodat hij vanaf het thuisfront wat kan doen en om hem wat te kunnen laten oefenen hadden we in 10 minuten een weblog voor hem klaar!


Armen krijgt uitleg
Uploaded by SportenBewegen
Zelf ben ik er deze week heel wat langer mee bezig geweest! Ik maak (bijna uit overtuiging:-) heel graag gebruik van Blogger, en wilde dat nu doen met behulp van de nieuwe layout mogelijkheden die werken met zogenaamde widgets. Toch, wanneer je alles écht naar hand wilt zetten ontkom je er niet aan in de broncode te duiken, en die ziet er in de nieuwe Bloggeromgeving toch weer heel anders uit. Ook kwam ik erachter dat het mogelijk is om (zelf) nieuwe widgets aan te maken die je kunt opnemen in de layout. Dat bleek hard nodig want gek genoeg biedt Blogger in de nieuwe omgeving niet standaard een overzicht van de laatste berichten en reacties aan.

Ik probeeer even snel stap voor stap te beschrijven wat ik gedaan heb.
Ik ben begonnen met het aanmaken van een nieuw Gmail account. Het e-mail adres komt goed van pas bij het aanmaken van allerlei accounts, waarover verderop meer. Het Gmail account heb je ook nodig voor een Blogger weblog. Ik zou dat vanuit mijn eigen account kunnen doen, maar ik wil collega's en een student ook toegang geven, dus toch maar liever gescheiden.
De volgende stap was natuurlijk het aanmaken van het weblog zelf en het kiezen van een nog beschikbare naam. Dat bleek al een aardige klus en het is uiteindelijk dus http://wintersportenbewegen2007.blogspot.com geworden. Daarna was ik behoorlijk veel tijd kwijt met het aanpassen van de layout aan mijn wensen.
Vervolgens heb ik vanuit het Gmail account Picasa webalbums geactiveerd in de hoop dat ik die makkelijk zou kunnen gebruiken in combinatie met het weblog. Picasa is echter nog lang niet zover ontwikkeld als Flickr wanneer het gaat om dit soort zaken.
De volgende stap was dus het aanmaken van een gratis Flickr account, omdat ik de foto's die de volgende 2 weken gemaakt gaan worden gescheiden wil houden van m'n eigen account.
Met het nieuwe Flickr account kon ik weer 2 nieuwe e-mail adressen aanmaken: één om foto's vanaf m'n mobieltje direct naar Flickr te sturen én een om foto's vanaf m'n mobieltje via Flickr direct naaar het nieuwe weblog te sturen! Ook heb ik in Flickr de gegevens van het weblog geconfigureerd zodat ik vanuit Flickr ook foto's op het weblog kan plaatsen.

Vorig jaar heb ik gewerkt met Audioblogger voor podcasts vanaf de piste via m'n mobieltje, maar die dienst bestaat niet meer. Gelukkig is er Gabcast en dat was dus de volgende dienst waar een account genomen moest worden. Je kunt een channel aanmaken en krijgt dan een channelnummer en een wachtwoord van 4 cijfers. Met die gegevens kun je met een (mobiele) telefoon een nummer bellen en alles wat je zegt wordt als MP3 opgenomen én direct op je weblog geplaatst. Op die manier kan ik volgende week dus weer winterspodcasts gaan maken.
Met het configureren en uittesten of alles goed naar je weblog wordt doorgezet ben je toch snel weer een uurtje verder.
De volgende stap was het aanmaken van een nieuw Daily Motion account zodat ik daar straks weer de leuke filmpjes kan gaan plaatsen. Bij DailyMotion kun je een plaatje in je profiel plaatsen en omdat je alles netjes wilt hebben heb ik daar ook maar even tijd in gestoken.

Toen werd het tijd om het weblog verder te fine-tunen. Voordat je weet hoe je een foto in de header krijgt heb je weer heel wat bijgeleerd over de structuur waarin de templates nu zijn opgebouwd! Het is natuurlijk leuk als je in de sidebar kunt zien hoeveel sneeuw er ligt en wat het weer is op de plek van bestemming. Nog een flickr badge en dus de speciale widgets voor de laatste berichten en reacties. Daarvoor ben ik terechtgekomen bij BeautifulBeta, waar heel slimme hacks staan voor de nieuwe Bloggeromgeving.
Zelfs de disclaimer helemaal onderaan in de footer hebben we er bewust in gezet. Omdat de comments voor iedereen open staan en ik dus niet garanderen kan wat daar geplaatst wordt wil ik me vantevoren indekken. Vorig jaar kwamen er nogal uitbundige reacties van deelnemers op limmericks die ik al dan niet gezongen zou hebben, en ik wil geen gedonder met ouders over woorden die niet in het woordenboek voorkomen...

Echter, nu ik dit eenmaal gedaan heb wordt het aanmaken van nieuwe weblogs voor de lesweken op locatie in de Ardennen, de Pyreneeën, de Friese meren enz. een stuk eenvoudiger. Alleen nog even goed documenteren hoe ik het allemaal gedaan heb...

Heb je nog tips of aanvullingen, dan hoor ik het graag!
En heb je het lezen helemaal tot hier volgehouden dan zal je inmiddels duidelijk zijn dat het hier volgende week rustig zal zijn. Er is geen internet verbinding in de jeugdherberg, dus het zal me al moeite genoeg kosten om berichten naar het wintersportweblog te sturen. Hier wordt het gewoon even stil!

Labels:

Zie ook: externe link
Geplaatst door Willem Karssenberg om 21:09 | Permalink |
08 januari 2007
Als je van beren leren kan
Harry en LouisToen ik vorig jaar naar de BETTSHOW ging kwam ik iedere keer een beer tegen, met daaraan vast Harry Spoelstra, leerkracht op een basisschool in Rijnsburg. Harry ging voor de eerste keer vliegen en had Bruno meegekregen van de kinderen uit groep 1/2. Bruno ging zelf een reisverslag bijhouden, met mooie foto's erbij.

Dit jaar gaat Bruno weer en heeft inmiddels veel bijgeleerd, luister zelf maar:


Bruno gaat webloggen en podcasten en heeft inmiddels een eigen website waar verslagen van nog veel meer reizen op komen te staan.
Zelf zegt Harry daarover:

"De reisbeer is een idee, bedacht voor een reis naar Londen, waarbij kinderen van groep 1/2 hun (r)...ijsbeer meegaven ter ondersteuning omdat het mijn eerste vliegreis zou worden. Iedere dag werd er verslag gedaan van de avonturen van de (r)...ijsbeer en ik durfde toen wel te vliegen. Het bleek dat iedereen heel enthousiast was om de verrichtingen van de beer te volgen. Er zijn nu diverse reisberen in de omloop. Middels deze website kunnen anderen op een simpele manier in aanraking komen met andere landen en culturen.
Het is de bedoeling dat de foto's die hier geplaatst worden rechtenvrij zijn en dat anderen deze kunnen gebruiken, tenzij het voor commerciële doeleinden is. Maar moet jij een werkstuk maken dan kun je rustig de foto's opslaan en gebruiken. We stellen het op prijs dat je een knuffel(beer) meeneemt op vakantie en daardoor inspiratie krijgt om foto's te maken die de moeite waard zijn voor anderen. Wil je in de naam van de foto heel kort vermelden waar het is zodat anderen dat kunnen lezen."


Ik vind het zo geweldig dat er mensen zijn die hun onderwijs zo invullen en ik hoop Bruno eind deze week zeker tegen te komen! Mag ik dan met jou op de foto?

Labels: , ,

Zie ook: externe link
Geplaatst door Willem Karssenberg om 21:41 | Permalink |
06 januari 2007
Wil ik weg bij Blogger?
Naar aanleiding van mijn voorlaatste bericht "Blogger op eigen domein" ontving ik een paar reacties, en wel van collega bloggers aan wiens mening ik veel waarde hecht. Fred adviseert mij zonder omwegen om bij Blogger weg te gaan en m'n weblog te plaatsen op een server die ik zelf beheer. Nu lijkt dat laatste mij al helemaal geen goed idee, maar ik neem aan dat Fred het ook niet letterlijk bedoelt. Voor alle duidelijkheid: ik host vrijwel alle domeinen waar ik eigenaar van ben al jaren naar alle tevredenheid bij Vevida in Groningen. Eigenlijk nooit klachten en zeker geen reden om daar weg te gaan. Alle berichten staan dus op een server waar ik FTP toegang toe heb en die ik kan back-uppen, als ik wil en als ik daar de discipline voor kan opbrengen... nee dus. Juist daarom ben ik zo blij met Blogger, omdat ik weet dat al mijn berichten daar ook nog een keer in een database staan.
Het argument "stel dat Blogger (en daarmee Google?) ermee ophoudt" daar kan ik me gewoon niets bij voorstellen. Tegen die tijd vind ik bloggen al lang niet meer leuk! Als ik zie hoe vaak bepaalde "specifieke" bloggers het afgelopen jaar problemen hebben gehad dan denk ik dat ik in m'n handen mag knijpen en mag vaststellen dat Blogger een prima dienst levert!
Achter de schermen ben ik juist deze week druk bezig te kijken naar alle mogelijkheden in de nieuwe Blogger omgeving en probeer ik van een standaard lay-out en met de nodige hacks zoveel mogelijk een blog te maken die me bevalt. Het adres kun je raden, maar wil je ook wel geven: http://trendmatcher.blogspot.com/
Voorlopig ga ik dus zeker niet weg bij Blogger. Ik ben heel blij met hun diensten en zie dat ze zaken steeds verder doorontwikkelen en meer mogelijkheden bieden. Het gebruik van een eigen domein is daar een voorbeeld van. Nu zal ik dat laatste niet doen omdat juist in de constructie zoals ik die nu benut ik beide "werelden" kan gebruiken. Flash players, geluidsbestanden, plaatjes enz. plaats ik op m'n eigen server en kan ik dankzij bijv. het gebruik van Windows live writer makkelijk integreren in m'n berichten. Sinds ik Blogger gebruik heb ik nog nooit reden gehad om contact op te nemen met hun servicedesk omdat er iets niet goed was. Hoeveel bloggers kunnen dat zeggen?

Labels: ,


Geplaatst door Willem Karssenberg om 20:52 | Permalink |
Blogger op eigen domein
Het is nu ook mogelijk om Blogger op een eigen domein te draaien zonder FTP publishing.
Je kunt domeinen mét en zonder hosting kopen. De eerste is natuurlijk goedkoper dan de tweede optie. Diverse providers kunnen je een domein leveren voor weinig geld met url forwarding of met de mogelijkheid om de DNS settings aan te passen.
Om dat laatste gaat het nu. Als je een domein hebt waarbij je de DNS settings kunt (laten) aanpassen kun je gebruik maken van Blogger op dat eigen domein, simpelweg door de DNS aan te passen en dat bij Blogger kenbaar te maken. Dit kan heel interessant zijn.
Zo heb ik het domein www.trendmatcher.nl maar dat doet niets anders dan alles forwarden naar www.karssenberg.nl/weblog. Vervolgens heb ik mijn blogger account zo ingesteld dat alles daar via FTP gepubliceerd wordt. De verschillende berichten staan met hun eigen url dus niet onder trendmatcher.nl maar onder karssenberg.nl. Eigenlijk is dat niet slim, bijv, voor het teruggevonden worden via zoekmachines.
Nu heeft Blogger daar dus een mooie oplossing voor. Leuk voor als je met een nieuw weblog start. Maar om nu alles te gaan omzetten? Eerlijk gezegd kan ik niet goed overzien welke konsekwenties dat allemaal heeft.
Heb je daar ideeën over, dan hoor ik dat graag!
Uitleg overde nieuwe service van Blogger staat hier.

Labels: ,


Geplaatst door Willem Karssenberg om 01:04 | Permalink |
05 januari 2007
ScribeFire blog editor
SribeFire is de nieuwe naam voor Performancing for Firefox, een blog editor die je heel makkelijk binnen Firefox kunt oproepen en gebruiken. Het werkt met de meeste blogsoftware, dus ook met Blogger, heeft WYSIWYG editing en support voor Technorati en Del.icio.us. Als je geen internetverbinding hebt kun je berichten als Notes opslaan om ze later te publiceren. Je kunt hetzelfde bericht ook heel makkelijk naar meerdere weblogs publiceren. Wat me opvalt is dat het plaatsen veel sneller gaat dan via de standaard Blogger omgeving. Er is een plugin beschikbaar waarmee je plaatjes naar Flickr kan uploaden, maar het ondersteunt ook FTP van plaatjes naar je eigen server.

Ik gebruikte de laatste tijd veel Windows Live Writer, maar sinds ik gemigreerd ben naar de nieuwe Blogger omgeving werkte dit pakket niet meer. Vandaar dat ik opnieuw naar Performancing ben gaan kijken. In eerste instantie liep ik tegen dezelfde problemen aan als bij Windows Live Writer, maar ze bleken op dezelfde manier op te lossen. Je moet kiezen voor manual configuration en wanneer er gevraagd wordt om de api een url gebruiken zoals deze: http://www2.blogger.com/feeds/8737121/posts/full waarin het ID van je blogger blog is opgenomen.

Labels:


Geplaatst door Willem Karssenberg om 14:39 | Permalink |
20 december 2006
Dé no-worries oplossing
Toen ik vanmiddag het bericht bij Pierre las dacht ik: "Waarom ook niet. Ik druk gewoon op die migratieknop".
Blogger meldde dat het wel "even" kon duren, maar toen ik vanavond nog niet bij m'n Blogger account kon werd ik toch wel wat zenuwachtig. "Het zal me toch niet gebeuren dat het noodlot ook bij mij toeslaat" dacht ik. Maar als dit bericht geplaatst wordt is dat het teken dat ook ik nu met dit weblog gemigreerd ben naar de nieuwe omgeving!
Don't worry, be happy!
Als dit goed gaat is dit voor mij hét bewijs dat je ook zonder kennis van servers en PhP scripts prima een (low-profile) weblog kunt bijhouden. Behalve af en toe een beetje vertraging heeft Blogger me tot nu toe nooit in de steek gelaten en ben ik nooit "alles" kwijt geweest. De eerste winst is dat ik nu ook tags kan toevoegen. Dat zal ik me wel moeten gaan aanwennen...

Labels: ,


Geplaatst door Willem Karssenberg om 21:47 | Permalink |