02 april 2009
Ook Kennisnet twittert
Kennisnet en Twitter logoSinds kort is ook Kennisnet op Twitter te vinden. Via Twitter brengen ze op informele manier interessante nieuwtjes naar buiten en ze beantwoorden vragen. Namens Kennisnet 'twitteren' meerdere personen, die het Twitterteam vormen.
Op de Kennisnet Twitterpagina vind je ondermeer: interessante nieuwtjes, leuke links, nieuws over onderzoek, en allerlei wetenswaardigheden omtrent ict en onderwijs.
Volg Kennisnet op Twitter
Het Kennisnet Twitterteam (bron)

Dus, heb je vragen richting Kennisnet dan heb je nu een heel laagdrempelige manier om ze te stellen!
Jan-Bart, Lucas, Rosanne, Sandra en Tineke.. Veel succes gewenst! We volgen jullie op de voet!
Ben benieuwd wanneer Toine volgt...

Labels: ,


Geplaatst door Willem Karssenberg om 23:53 | Permalink |
15 februari 2007
Themabijeenkomst 'Ontketende Content'
Kan het onderwijs zinvol gebruikmaken van die zogenaamde web 2.0 toepassingen?
Op 21 en 28 februari organiseren Kennisnet Ict op school, het Ontwikkelcentrum en
ROC-i-partners twee themabijeenkomsten over dit onderwerp.

Er gebeurt nogal wat op en met internet! Wie zet er tegenwoordig niet allerlei informatie, beelden, wetenswaardigheden of zelfs persoonlijke gegevens op het web? Weblogs, wiki’s, youtubes, foto’s, je profiel, je…, noem het maar op. Zo worden we naast gebruikers van informatie ook producenten van informatie, prosumers zeg maar.

Tussen al die enorme hoeveelheden informele content, ook wel ontketende content, zit heel veel waardevol educatief materiaal. Bijvoorbeeld een weblog over die stage in Verweggistan of de fotoserie van een docent over een tentoonstelling of het filmpje dat door studenten gemaakt is. Maar kan het onderwijs zinvol gebruik maken van die zogenoemde ‘Web 2.0’ toepassingen?

In een themabijeenkomst willen de organisatoren dit graag samen met u verder verkennen. U maakt kennis met een aantal praktijkervaringen en we werpen gezamenlijk een blik op de mogelijkheden. De bijeenkomst wordt tweemaal georganiseerd door een samenwerkingsverband van Kennisnet Ict op school, het Ontwikkelcentrum en ROC-i-partners voor management en docenten van ROC’s en AOC’s.

Een wervende tekst die ik natuurlijk niet zelf verzonnen heb. De reden waarom ik deze toch plaats is dat ik zelf ook mag "optreden" en mijn ervaringen op dit gebied mag delen met de deelnemers.
De bijeenkomst op 28 februari in Den Bosch is bijna vol, maar voor de bijeenkomst op 21 februari in Emmeloord is er nog een aantal plaatsen beschikbaar.

Doelgroep: geinteresseerden uit het MBO, dus van de AOC's (groen) en ROC's (grijs)

Inschrijven kan nog!
De themabijeenkomsten bieden plaats aan maximaal 50 deelnemers. Deelname is gratis. Wij vragen u daarom
uiterlijk 16 februari in te schrijven. Dit kan door te bellen naar Femke Breijer (079) 329 67 68.
Een e-mail sturen kan natuurlijk ook:
f.breijer@kenict.org

Kijk voor meer informatie over deze programmalijn op: MBO Prosumer van leermateriaal

Verrassing:
Deelnemers gaan zeker niet met lege handen naar huis. Ik mag natuurlijk niks verklappen, maar dit bericht zal je misschien alvast een idee geven.

Labels: , , ,

Zie ook: externe link
Geplaatst door Willem Karssenberg om 13:48 | Permalink |
14 februari 2007
Masterclass streaming media
Masterclass streaming mediaVandaag ben ik te gast bij de NCRV in Hilversum voor een masterclass streaming media, georganiseerd door Kennisnet.
Het "klasje" gaat door tot 20.00 uur en daarna moet ik nog terug naar het noorden, dus ik weet niet of er vanavond nog meer berichten volgen.
Eén van de inleiders is Hans Pronk, die ons onder andere viddler.com laat zien.
Op het eerste gezicht "weer" een videoportal, maar met dat grote verschil dat je hier ín de tijdlijn in het filmpje commentaar kunt plaatsen.
Je kunt dus precies op de plek waar je wilt reageren je comments plaatsen.
Geweldig als je feedback wilt geven op een door een leerling geplaatst filmpje bijvoorbeeld!
We kregen een demo inlog account van Kennisnet en daar heb ik gelijk dankbaar gebruik van gemaakt door een filmpje te maken en daar te plaatsen.
Meer informatie over het streaming media project van Kennisnet staat hier.

Labels:


Geplaatst door Willem Karssenberg om 19:34 | Permalink |
19 januari 2007
Werkgroep Security
De laatste workshop die gisteren nog wél doorging was van de werkgroep Security. De organisatie wilde ons blijkbaar niet onbeveiligd naar huis sturen. Aan de hand van een aantal sheets werd verslag gedaan van alle activiteiten tot nu toe. De werkgroep heeft bepaald niet stil gezeten en een aantal zeer bruikbare produkten opgeleverd. Die kregen de deelnemers, keurig geordend in en map, mee naar huis. Heel grappig daarbij is de Dagobert Duck strip "de winterauto", opgenomen in het boekje De zwakke schakel, ons aangeboden door Kennisnet ICT op School en de werkgroep. Vast een collectors item voor Duck verzamelaars. Ook in de map "Veiligheid - een gevoel?" tevens een uitgave van Kennisnet in de serie "Kamer van morgen". Voor belangstellenden zijn de boekjes te bstellen bij Kennisnet. Het andere materiaal staat op de website van ROC-i-partners, onder de knop Werkgroepen.

Labels: ,

Zie ook: externe link
Geplaatst door Willem Karssenberg om 18:39 | Permalink |
16 januari 2007
Streaming media in het onderwijs

Het ministerie van OCW heeft samen met de mbo-sector geïnventariseerd voor welke onderwijsprioriteiten ICT-instrumenten het best ingezet kunnen worden. Ook is onderzocht welke knelpunten in het gebruik van ICT op scholen met voorrang om een oplossing vragen. Dit alles heeft geleid tot het actieplan 'Verbonden met ICT'.
Binnen dit actieplan zijn vier deelprojecten gedefinieerd:

 1. Ontwikkelen en gebruiken van streaming media in het MBO
  Het doel van deze regeling (kortweg 'MBO studio') is het gebruik van streaming media binnen het MBO te stimuleren.
 2. Gaming en Simulatie in het MBO
  Doel van het project is het uittesten van games en simulaties in de praktijk.
 3. MBO Prosumer van Leermateriaal
  Twee werelden worden bijeen gebracht. Deelnemers en docenten worden gestimuleerd materiaal te ontwikkelen en beschikbaar te stellen om zo prosumers van leermateriaal te worden.
 4. Masterclasses ter ondersteuning van de projecten
  Ter ondersteuning van het management wordt professionalisering aangeboden in de vorm van masterclasses. Zodra er bijzonderheden te melden zijn over de masterclasses leest u hierover op de projectsites.

Waarom ik dit allemaal vertel? Ik heb een team (handel) binnen ons ROC geattendeerd op de subsidiemogelijkheid en hen begeleid en geadviseerd bij de subsidie aanvraag voor een video project. Vanavond ging ik kijken op de projectsite bij Kennisnet en zie dat onze aanvraag is goedgekeurd!!!
Maar liefst 26 scholen hebben een projectaanvraag ingediend. Een onafhankelijke beoordelingscommissie heeft hieruit twaalf projecten geselecteerd.
Morgen kan ik dus met goed nieuws naar m'n werk en over een half jaar hoop ik ook hier verslag te kunnen doen van de opgedane ervaringen...

Labels: ,


Geplaatst door Willem Karssenberg om 22:52 | Permalink |
20 december 2006
Van web1.0 naar web2.0
Ik heb het al een paar keer gezegd: de keynote van Toine Maes (directeur Kennisnet) op de EduExchange vond ik echt inspirerend. Daarmee kreeg ik echt het gevoel dat Kennisnet er alles aan doet om voorop te lopen of in ieder geval mee te gaan met de huidige ontwikkelingen.
Na afloop Toine dus gelijk gevraagd of de presentatie online zou komen. Een week later was dat het geval, maar helaas als pdf waardoor juist de leuke animaties misten. Opnieuw contact opgenomen met Toine die me zelfs persoonlijk zijn presentatie wilde mailen. Maar meer dan 12 Mb is zelfs voor Gmail iets te veel. Dus werd het opnieuw op de site van EduExchange geplaatst. Nu zaten de flash filmpjes verstopt in aparte PowerPoint bestanden. De volgende uitdaging was natuurlijk om die eruit te krijgen (ik wil ze zo graag hier laten zien) en met de hulp van Pierre is me dat uiteindelijk gelukt. Daar is namelijk een tooltje voor waar Pierre nog apart een bericht aan gaat wijden.
Hoe dan ook, hier een paar seconden inspiratie:


Play | Stop | Rewind

Wat me helaas nog niet lukt is om de autostart eruit te halen! Wie kan me helpen?
Als het goed is, dankzij Pierre, zijn er nu werkende knoppen!
(daar ben ik dus een avond mee bezig geweest)

Labels: , , ,


Geplaatst door Willem Karssenberg om 23:24 | Permalink |