25 oktober 2009
Skype portable
Lees voor met webReader
Ik geef regelmatig presentaties over de manier waarop je Skype goed kunt gebruiken in je onderwijs door de gevoerde gesprekken met behulp van Pamela op te nemen als MP3 bestand zodat deze later weer beluisterd kunnen worden maar bijvoorbeeld ook als bewijsmateriaal kunnen worden opgenomen in een digitaal portfolio.

Grootste struikelblok is meestal dat op scholen niet zo maar software geïnstalleerd mag worden.
Daarom maak ik gebruik van een usb stick waar ik de benodigde programma's op heb staan. Tot nu toe moest je voor Skype een omweg gebruiken via een batch bestand omdat anders de data op een verkeerde plek werden weggeschreven.
Nu is er echter via PortableApps een ├ęchte portable versie van Skype uitgekomen die zich heel eenvoudig laat installeren op een usb stick!

Wanneer je daarnaast de basic 3.5 versie van Pamela downloadt en installeert op diezelfde stick ben je in principe klaar! De nieuwste versie van Pamela wil ook wegschrijven naar "Mijn Documenten" en dat is niet de bedoeling. Gelukkig zijn oudere versies nog beschikbaar op de website.

Als je de stick helemaal mooi wilt maken voeg je nog een (zelfstartend) menuprogramma toe, aangevuld met instructies en handleidingen. Ik gebruik daarvoor het programma Asuite dat je heel mooi kunt aanpassen aan je eigen wensen en huisstijl. Via instellingen kan je kiezen voor Nederlands als taal zodat het allemaal heel gebruikersvriendelijk wordt.
Wanneer er belangstelling voor is wil ik wel een kant-en-klaar zip bestand maken.
Tenslotte zie je in het menuscherm dat er nu ook een portable versie van Google Chrome beschikbaar is. Handig als je op school met Wave wilt werken...
(Met dank aan Antoine van Dinter die me hierop attendeerde)

Geplaatst door Willem Karssenberg om 16:45 | Permalink |

Blogger Antoine van Dinter reageerde op 25 oktober 2009 18:27

@Willem
Op http://www.portableapps.com is nu ook een heel mooi opstart-menu beschikbaar, welliswaar nog in beta, maar ik ben nog niet tegen problemen aangelopen. Het voordeel van de nieuwe versie is dat je opstart-iccontjes die je niet wilt gebruiken kunt verbergen. Je kunt op deze pagina de launcher downloaden: http://portableapps.com/node/20013

 
Blogger artm reageerde op 25 oktober 2009 20:19

Een vraagje over portable apps: kunnen (met Asuite of beta optstart-menu) ook voor voor documenten die met portable apps geopend moeten worden icoontje's gemaakt worden?

 
Blogger Peer reageerde op 26 oktober 2009 10:04

Voor nog meer alternatieven hanteer ik deze lijst:


Portable URL portable app: afspeelbaar via de menu app

Gimp portable http://portableapps.com/apps/graphics_pictures/gimp_portable
Artweaver http://www.artweaver.de/direct/Portable-Artweaver.zip
Inkscape http://portableapps.chrismorgan.info/portableapps/Inkscape_Portable_0.46_PRERELEASE_1.paf.exe


Audacity http://audacity.sourceforge.net/download/

Kompozer http://portableapps.com/apps/development/nvu_portable

Planner http://live.gnome.org/Planner/Screenshots

Dia http://portableapps.com/apps/office/dia_portable

Freemind (moet JRE hebben) http://freemind.sourceforge.net/wiki/index.php/Download

Scribus http://sourceforge.net/projects/portablescribus/

 

Een reactie plaatsen

<< Startpagina