17 september 2008
RSS twee jaar verder...
Lees voor met webReader
Vanavond kwam ik op Smashing Magazine een paar prachtige RSS icons tegen en dacht bij mezelf: "tja, RSS, the sleeping beauty" want zo noem ik RSS vaak. Vervolgens vroeg ik mezelf af hoe ik daar ook alweer op was gekomen en kwam via Google terecht bij een artikel van nu alweer meer dan 2 jaar geleden op Marketingfacts:
RSS een sleeping beauty?
"Ondanks het enthousiasme van een kleine groep evangelisten is het de laatste tijd opvallend stil op het gebied van RSS. Ook op Marketingfacts zien we het aantal berichten over RSS sterk achteruit lopen. Een indicatie dat het definitief voorbij is met RSS of is het, zoals de titel luidt van de afstudeerscriptie van Bas Roozen, een sleeping beauty?
In mei 2006 zijn Bas Roozen (Hogeschool InHolland, Haarlem) en Els Wijnstekers (Hogeschool voor Economische Studies, Amsterdam) gestart met een onderzoek naar het gebruik van RSS in Nederland. Doel van het onderzoek was het schetsen van een profiel van de RSS-consument en het analyseren van de commerciële mogelijkheden van RSS."

Ik herinner me dat ik de resultaten van dat onderzoek destijds met veel aandacht heb gelezen. We zijn nu 2 jaar verder en nóg zie ik vaak glazige blikken wanneer ik mensen uitleg wat RSS is.
Waarom moet het toch zo lang duren voordat iets wat zo handig is eindelijk eens landt?

Geplaatst door Willem Karssenberg om 22:13 | Permalink |

Blogger p3t0r reageerde op 17 september 2008 22:53

ik denk dat veel mensen zonder dat ze het weten wel gebruik maken van rss. met igoogle, netvibes maar ook denk ook aan mashups. moeten ze dan weten wat rss is?

 
Blogger Antoine van Dinter reageerde op 18 september 2008 07:32

Ik ben het hier helemaal mee eens. Zo kunnen mensen zich op weblogs via email abonneren en daarbij wordt ook gebruik gemaakt van een RSS feeds. Zo verstuur ik zelf een nieuwsbrief door een RSS feed te branden in Feedburner en deze als e-mail, inschrijf optie aan te bieden. Zie: http://www.antoinevandinter.nl/weblog/?p=622 Het bespaart me een hoop werk. Onbewust gebruiken mensen toch veel RSS toepassingen. Ik vind het zelf in ieder geval een geweldig middel.

P.S. Mooie icoontje trouwens, Willem.

 
Blogger Remko Boers reageerde op 18 september 2008 14:54

Zeker mooie icoontjes.

Ik denk dat veel mensen (nog) niet hebben leren omgaan met overvolle inboxen. Of dat nou sms-jes of emails zijn. En dan willen ze niet ook nog eens een rss reader hoeven managen.
Niet iedereen kan de informatiedruk aan die uit dit soort toepassingen voortvloeit, denk ik.

En daarbij speelt onbekendheid van het fenomeen ook een belangrijke rol, denk ik.
Ik geloof alleen niet dat dat zo blijft.

 
Anonymous Danniëlle reageerde op 18 september 2008 17:35

Ah, lieve icoontjes, die ga ik even online bewaren voor als ik ze ooit eens nodig heb.

Ik werk ook in een hogeschoolbibliotheek en kan niet meer zonder rss. Websites zonder rss bezoek ik vrijwel nooit meer. Binnenkort hoop ik er wat meer docenten enthousiast voor te maken want het bespaart je, zeker weten, een hoop tijd.

 
Blogger Kobus van der Slossen reageerde op 18 september 2008 18:43

Ik ontdekte eerst Google reader en dacht.. Wat moeten we Dáár nou weer mee. Daarna snapte ik pas rss en in mijn trage brein duurde het vrij lang voordat ik weer terug was bij google reader. En inmiddels kan ik niet zonder meer.

 
Anonymous Fred Zelders reageerde op 18 september 2008 20:57

Nadat ik op Waarom komt RSS in Nederland nog steeds niet van de grond? [Frankwatching 2 juli '08] las heb ik mijn kijk hier op gegeven.

Ik ga mezelf hier daarom voor het gemak citeren:

< citaat >
We zijn er zo langzamerhand toch allemaal wel achter dat we het helemaal niet moeten hebben over ‘het gebruiken van RSS’. Dat doen we bij email ook niet: Er is toch geen hond die zegt dat we dan SMTP en POP gebruiken? Of dat we HTML en CSS gebruiken als we op het web surfen?

Mensen hoeven RSS dus helemaal niet ‘te gebruiken’ en dus ook niet te weten dat het bestaat laat staan te weten wat het is. Gewoon niet over praten. Althans niet expliciet.
Wat belangrijk is (en wat maar mondjesmaat beseft wordt) is dat er onder water heel veel ge-RSS-d wordt. Impliciet gebruik van RSS is behoorlijk omvangrijk geworden. Heel veel websites collecteren en aggregeren immers dankzij RSS automatisch de content die relevant lijkt voor zijn doelgroep. En wij, als bloggers, doen precies hetzelfde zodat de gemiddelde web-gebruiker zich gewoon kan bezighouden met zoeken, vinden, surfen en reageren.
< /citaat >N.B. Wat die icoontjes betreft: De leukste staat al sind een paar maandjes te prijken op frEdSCAPES :-)

~ Is ie leuk, of is ie leuk?

 

Een reactie plaatsen

<< Startpagina