14 maart 2007
Podcasting in het (hoger) onderwijs
Lees voor met webReader
Dinsdag 27 maart mag ik op uitnodiging van CWIS-NL in een uitverkocht Media Plaza en dus voor een gehoor van 200 mensen een "spreekbeurt" houden over mijn Skype project. Daarnaast heeft de organisatie mij gevraagd om, als ik tijd overhoud, ook nog aandacht te besteden aan het fenomeen Podcasting, ervan uitgaande dat ik daar ook vast wel wat over weet te zeggen. Nu leunt mijn Skype project daar zijdelings wel een klein beetje tegenaan. Tenslotte is het mogelijk om de opgenomen gesprekken als podcast beschikbaar te stellen. Of dat in de praktijk ook zo gebruikt gaat worden moet in de uit te voeren pilots echter nog blijken.

Degene die wat mij betreft bij uitstek geldt als de peetvader van de EDU podcasts in Nederland is natuurlijk Pierre Gorissen die met zijn Edukast ons iedere week verrast. Pierre zal ook aanwezig zijn op de CWIS-NL bijeenkomst, maar verzorgt al een andere sessie.

De vraag is nu echter in hoeverre het geweldige initiatief van Pierre navolging vindt in onderwijzend Nederland. Zijn er leerkrachten die wat ze Pierre horen doen in hun onderwijs gebruiken?
Ik ben op zoek gegaan naar andere initiatieven, maar kom helaas bar weinig tegen. De meeste zoekopdrachten komen uit bij Pierre, of bij edublogs (ook een initiatief van Pierre), bij ICT op School, OSS in het onderwijs en natuurlijk bij Apple, maar dat laatste is logisch.
Het lijkt alsof het Nederlandse onderwijs zich niet graag laat "horen". Dit in tegenstelling tot wat ik vorig jaar in Amerika tegenkwam. Podcasting in het onderwijs lijkt daar zo ongeveer gemeengoed te zijn.
Wat is dat toch en waar ligt dat aan? Of zoek ik verkeerd en gebeurt er wel degelijk van alles op dit terrein?
Of kijken we veel liever dan dat we (alleen maar) luisteren? Tenslotte wordt er genoeg ge"vodcast". Of mogen de met mobieltjes gemaakte filmpjes die bij YouTube worden neergezet die naam niet dragen?
Ook het vorig jaar gelanceerde WUR TV wordt goed gebruikt (of in ieder geval goed gevuld).

Mijn vraag is nu: kennen jullie voorbeelden van podcasting in het (hoger) onderwijs die ik over 2 weken kan laten zien?

Geplaatst door Willem Karssenberg om 22:14 | Permalink |

Anonymous Anoniem reageerde op 15 maart 2007 07:48

Hoi Willem,

laats vroeg ik op mijn blog naar web 2.0 initiatieven in het onderwijs en gaf Pierre mij een hele lijst. Hij verwees bij het podcasten naar jou (http://www.moqub.com/?p=457). Een aantal tips heb ik verwerkt in dit stuk over social software in leerprocessen (http://82.192.89.182/~wiki/index.php/Concepthoofdstuk_Sociale_Software_in_leerprocessen)
misschien kun je er iets mee?

In ieder geval tot volgende week.
Groeten Moqub

 
Blogger rino zandee reageerde op 15 maart 2007 13:13

Bij Rechten in Leiden wordt gepodcast...

http://www.law.leidenuniv.nl/aanstaandestudenten/podcast.jsp

 
Blogger Gerard Dummer reageerde op 15 maart 2007 19:34

Dag WIllem,

Een hele leuke site vind ik die van Mees. Dit is wel een Vlaamse site uit het basisonderwijs maar erg leuk om te vermelden vind ik: mees

 
Blogger wrubens reageerde op 16 maart 2007 11:58

Hoi Willem,

Neem eens contact op met Renée Filius van het IVLOS (Universiteit Utrecht). Zij hebben in internationaal verband ervaring met workshops podcasting en organiseren die ook zelf. Wellicht heeft dit al tot praktijkvoorbeelden geleid. De internationale workshop zelf bestond bijvoorbeeld ook deels uit podcasting.

 
Anonymous Fons van den Berg reageerde op 17 maart 2007 18:52

Dag Willem,
Ik ben dit jaar zelf begonnen met podcasten. Eerst maar even voorzichtig, in de vorm van een Grassrootsproject: (http://www.grassroots.nl/cgi-oic/grassroots.exe/show?no=14423) Het heeft me een 2e plek bij de Grassroots BVE Awards opgeleverd, durf ik met enige trots te vermelden.
Op het Vlaamse MacForum Intermactivity loopt ook een topic over educatieve podcasts: http://www.intermactivity.be/forum/showthread.php?t=85108.

 
Anonymous Erwin de Vries reageerde op 17 maart 2007 20:36

Beste Willem,

Je hebt er zelf feitelijk al eens over geschreven, zie:

http://www.karssenberg.nl/weblog/2007/01/wir-rauchen-nicht-alle-hasj.html

Andere voorbeelden voor het gebruik van podcasts in het onderwijs:

http://www.webindeklas.nl/blog/

Mvg

Erwin

 

Een reactie plaatsen

<< Startpagina